User Rating: 0 / 5

بررسی مواد افزودنی در صنایع شیمیایی

بررسی مواد افزودنی در صنایع شیمیایی :از مواد افزودنی برای اصلاح فرایندها و بهبود کیفیت و افزایش زمان ماندگاری محصولات مختلف مانند مواد غذایی، چسب ها، رنگ ها، بسپارها، آلیاژها و داروها استفاده می شود.

کاربرد مواد افزودنی در صنایع شیمیایی

آشنایی بیشتر با کاربرد صنایع شیمیایی

 مواد افزودنی، مواد شیمیایی هستند که به انواع محصولات و فرایندهای صنعتی در طی مراحل تولید محصول اضافه می شوند و باعث بهبود فرایند یا کیفیت محصول می شوند و دارای سه وظیفۀ اصلی پرکنندگی، پایدارکنندگی و بهبود دهندگی هستند.

استفاده کردن هر روز ما از مواد افزودنی

جهت آشنایی با کاربرد مواد افزودنی درصنایع شیمیایی به موارد زیر توجه نمایید.

آشنایی بیشتر با کاربرد صنایع شیمیایی

به محصولاتی که به صورت روزمره مصرف می شود، دقت کنید. رب گوجه فرنگی که از بازار تهیه می شود، نسبت به نوع خانگی آن، به راحتی فاسد نمی شود.

مواد نوشیدنی بسیاری با عطر و طعم های مختلف در بازار موجود است. شوینده ها با قدرت زیاد انواع لک، چربی و کثیفی را از ظروف، لباس و بدن پاک می کنند. مواد پودری مثل شیر خشک و نمک خوراکی به راحتی از قاشق یا نمکدان ریزش می کنند.

چسب ها با قدرت چسبندگی بسیار در دسترس قرار دارند. انواع رنگ های تزئینی و حفاظتی با کاربردهای گوناگون از خط کشی خیابان گرفته تا نقاشی منزل با کیفیت بالا و کارایی بسیار همه جا یافت می شوند. در بخش صنعت نیز کنترل خوردگی در محیط های خورنده، بهبود کیفیت آب و انجام فرایندهای دشوار امکان پذیر شده است.

این اتفاقات ممکن نیستند مگر به کمک مواد افزودنی که امروزه کاربرد و تعداد آن ها بیشمار است. اگر مواد افزودنی به محصولات یا فرایند ها افزوده نشود، اتفاقاتی نظیر بوی خوب، رنگهای زیبا، ماندگاری بالا، مقاومت بسیار، سرعت تولید بالا و سهولت استفادۀ محصولات، بدون معنا می شود.

بررسی و آشنایی با دسته بندی مواد افزودنی در صنایع شیمیایی

جهت آشنایی با دسته بندی مواد افزودنی در صنایع شیمیایی به موارد زیر توجه نمایید.

آشنایی بیشتر با کاربرد صنایع شیمیایی

این مواد با توجه به فراوانی بسیار  بالا و کاربرد های زیادی که دارند به سخت در دسته بندی های مجزا قرار می گیرند و به همین علت به چند دسته بندی شاخص تر می پردازیم. در دسته بندی اول آن ها را در فرایند ها به سه دسته پرکننده ها، پایدارکننده ها و بهبود دهنده ها تقسیم می کنیم.

پرکننده ها

آشنایی بیشتر با کاربرد صنایع شیمیایی

پرکننده ها یا فیلرها، با افزوده شدن به محصولاتی مانند بسپارها (پلیمر ها)، کاغذ، بتن، رنگ و امثال آنها سبب کاهش مصرف مواد گران قیمت در مخلوط می شود و البته بعضی خواص محصول را بهتر می کنند. از معروف ترین موادی که به عنوان پرکننده استفاده می شوند، پودر مواد معدنی مانند کلسیم کربنات، آلومینیم سیلیکات، تالک و فلدسپات هستند.

پایدار کننده ها

پایدار کننده ها ترکیباتی هستند که با افزودن آنها به محصولات مانع تغییر خواص محصول در اثر عواملی مثل نور، پرتو فرابنفش (UV)، گرما، ریز اندامکان (میکروارگانیسم ها) و اکسایش می شوند.

بهبود دهنده ها

بهبود دهنده ها موادی هستند که با افزودن آنها به محصولات و یا فرایندها، سبب ایجاد و یا بهبود خواص می شود. برای نمونه، میتوان از انواع رنگدانه نام برد.

به صورت کلی، مواد پرکننده، پایدار کننده و بهبود دهنده هایی که به محصولات یا فرایندها افزوده می شوند، مواد افزودنی نام دارند. مواد افزودنی به شکل مواد شیمیایی معدنی، مواد شیمیایی آلی و بسپارها، مایعات، کلوئیدها یا مخلوط های معلق، پودر یا گرانول می باشند که از چند ppm تا چند درصد در محصولات و فرایندها استفاده می شوند.

فقط در صنایع غذایی در حدود 300 نوع مادۀ افزودنی با وظایف مختلف استفاده می شوند و در صنایع گوناگون هزاران افزودنی برای مقاصد گوناگون به کار می روند که برای آنها استانداردهای مختلفی وضع شده است. در ایران، سازمان ملی استاندارد وظیفۀ تدوین استانداردها و روش های کار لازم مواد افزودنی را به کمک سایر سازمان ها و وزارتخانه های مرتبط بر عهده دارد.

دسته بندی مواد افزودنی بر اساس کاربرد آن ها

مواد افزودنی در صنایع شیمیایی بر اساس کاربرد

محصولات متنوع و جدید غذایی، انواع دارو، روغن موتور، سوخت ها، مصالح ساختمانی، انواع قطعات تولید شده از پلاستیک و لاستیک محصولاتی هستند که همگی بدون مواد افزودنی نه تنها از زیبایی، استحکام، دوام، شکل مناسب و دلپذیر، رنگ های متنوع و خواص منحصر به فرد برخوردار نخواهند بود، بلکه کاربردهای آنها نیز محدود می شود.

به علت کاربردها و نقش های مختلف مواد افزودنی، طبقه بندی کلیۀ نقش هایی که این مواد در محصولات گوناگون برعهده دارند، کار دشواری است.

ترکیبی مثل سدیم بی کربنات، فقط در مواد غذایی، نقش های متفاوتی مانند تنظیم کنندۀ قدرت اسیدی، عامل ضد کلوخه و کیک شدن، حجم دهنده، پایدار کننده و غلظت دهنده را دارد. به همین علت تولیدکنندگان مواد افزودنی، آنها را براساس نقشی که ایفا می کنند، تولید و عرضه می نمایند که برخی از آنها عبارت اند از:

غلظت دهنده ها، مواد موثر دارویی، عامل دمنده و ایجاد کف، آقت کش ها، آغازگر ها، زلال کننده ها، عامل اتصال دهنده، محافظت کننده های خوردگی، تأخیر اندازهای شعله و آتش، روان کننده ها و عواملی که سبب افزایش جریان پذیری مواد جامد می شوند، امولسیون کننده ها و رقیق کننده ها، ضد کف ها و ضد تجمع هوا، ضد امولسیون ها، عوامل پخش کننده، مواد ضد الکتریسیتۀ ساکن، مواد ضد سایش، مواد معطر و خوشبو کننده ها و پاد اکسنده ها.

آشنایی بیشتر با کاربرد صنایع شیمیایی

در این مقاله به کاربرد مواد افزودنی در صنایع شیمیایی پرداخته ایم.

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 
اشتراک گذاری:
    
اتصال اینترنت وجود ندارد